+ -

Aeroportul Internațional Henri Coandă, tot mai aproape de certificarea „Carbon neutru”

CN Aeroporturi București (CNAB) a primit, din partea Consiliului Internațional al Aeroporturilor (ACI), certificatul care atestă acreditarea Aeroportului Internațional Henri Coandă la nivelul 3 („Optimizare”) în ceea ce privește emisiile de carbon.

”AIHCB a obținut nivelul de acreditare <Optimizare>, ca recunoaștere a activității exemplare a aeroportului în gestionarea și reducerea emisiilor sale de CO2 și angajarea altor părți interesate în acest demers, ca răspuns al industriei aeroportuare globale la provocările schimbărilor climatice”, se menționează în certificatul de acreditare transmis de ACI Europa.  

Certificarea se acordă în urma unor analize detaliate, aplicate atât emisiilor de carbon, cât și măsurilor luate de autoritățile/administrațiile aeroportuare și de utilizatorii infrastructurilor aeroportuare (companii aeriene, agenți de handling, refuelling, catering, etc.). Credibilitatea programului este asigurată de verificatori independenți, iar în comitetul de avizare sunt reprezentate cele mai importante instituții europene și mondiale – Comisia Europeană, Organizația Internațională a Aviației Civile, ONU, EUROCONTROL, FAA, ECAC, etc.

Recent, CNAB a primit recertificarea pentru nivelul 1 („Cartografiere”) și pentru Aeroportul Internațional București – Băneasa Aurel Vlaicu.

Potrivit unui document dat publicității de ACI la începutul lunii octombrie, în prezent, există, în lume, 237 aeroporturi certificate, dintre care 133 în Europa (65% din totalul traficului european de pasageri). Din totalul de 237, numai 87 au atins nivelul 3 („Optimizare”) sau 3+ („Carbon Neutru”).

Programul ACI Airport Carbon Accreditation reprezintă standardul global pentru managementul emisiilor de carbon în aeroporturi. Acesta a fost lansat Europa în 2009, iar din 2014 acoperă toate regiunile lumii, sprijinind comunitatea aeroporturilor în reducerea amprentei de carbon.

București, 6 Iunie
Ora locală: 09:49

24° C24° / 27°