+ -

Expoziție de fotografie “Dacii în arta romană”

Începând de vineri, 4 octombrie 2019, la Terminalul Plecări – curse interne din Aeroportul Internațional Henri Coandă București, puteți vizita expoziția fotografică bilingvă “Dacii în arta romană”, care își propune să aducă în atenția pasagerilor statuile de daci realizate de sculptorii antici romani în timpul domniei lui Traian  (98-117 d.Hr), perioadă considerată de istorici apogeul artei romane. Statuile, care ȋi prezintă pe daci ȋn ipostaze impozante, au fost iniţial create pentru a ȋmpodobi Forul lui Traian, după cucerirea Daciei din 106 d.Hr.

Astăzi, aceste statui se află în diferite parcuri și muzee celebre din întreaga lume. Ele pot fi văzute la Paris, Versailles, Florenţa, Vatican, Roma, Napoli, Londra, Madrid, Berlin, Copenhaga, Atena, Bruxelles, Sankt Petersburg, New York, Boston, Ierusalim etc. (https://statuidedaci.ro)

Fotografiile expuse au rolul de a face cunoscut pasagerilor cum arătau în realitate strămoșii noștri daci și ce particularități fizice și psihice prezintă trăsăturile fiecărui personaj. Aceste portrete artistice caracterizează fizionomia poporului dac și lansează ipoteza că reprezentarea iconografică în arta oficială romană a dacilor a fost glorificată într-un mod cu totul și cu totul excepțional. Romanii au depus un efort considerabil, atât material cât și artistic, pentru a reprezenta în mod autentic şi demn poporul dac, fapt nemaintâlnit la niciun alt popor învins de Roma. Materialul documentar și fotografic a fost identificat și studiat timp de peste 20 de ani de istoricul în artă Leonard Velcescu.

Proiectul expozițional este realizat în parteneriat cu Asociația Identitate Culturală Contemporană.

Galerie foto

București, 29 Iulie
Ora locală: 06:14

24° C24° / 28°

Hartă destinații

Toate destinațiile interne și externe disponibile fără escală.

Vezi hartă
Responsabilitatea bagaje
Revista Airport News