Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti



12 Noiembrie 2014

Câinii polițiști de pe Aeroportul Henri Coandă


Tasha are 6 ani şi jumătate şi este un ciobănesc belgian Malinois. Lucrează pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti, unde are o misiune specială, cea de a detecta şi semnala prezenţa substanţelor interzise, respectiv a stupefiantelor. Am aflat detalii despre Tasha de la instructorul ei, Agent Şef Principal de Poliţie, Melu Paraschiv. Domnul Paraschiv îşi desfăşoară activitatea la aeroport din 1994, iar din 2005 munca sa presupune colaborarea cu nişte colegi mai deosebiţi... cu blană şi patru picioare! Ceea ce nu-i face mai puţin profesionişti; mai întâi a fost Blackie, un labrador negru, care a ieşit recent la „pensie”, după nouă ani de activitate, iar în ultimii cinci ani, echipei i s-a alăturat Tasha. Aparţinând unei rase de câini de pază cu un simţ al mirosului bine dezvoltat, Tasha este foarte rezistentă, având o capacitate mare de adaptare la condiţii grele de muncă. A reuşit, de exemplu, la un moment dat, să identifice substanţe interzise într-un bagaj plin de condimente.

Instructajul unui căţel pentru o astfel de muncă durează patru luni standard, pregătirea generală fiind totuşi, mai extinsă. După predresajul efectuat până la un an, Tasha a primit instructajul propriu-zis, fiind pregătită ca, la un an şi jumătate, să intre deja în activitate. Antrenamentul ei a fost conceput ca o joacă în trei paşi simpli:

căţelul caută mingea ascunsă în geantă
în interiorul mingii este ascuns stupefiantul, apoi este reluat primul pas
după ce căţelul se obişnuieşte cu mirosul şi îl asociază cu obiectul de căutat, se retrage mingea şi se lasă stupefiantul ascuns în geantă. Acum trebuie să-l caute direct.

Pentru întărirea comportamentului dezirabil se folosesc recompensa şi încurajarea pozitivă, Tasha fiind lăudată după fiecare descoperire efectuată cu succes. Între ciobănescul belgian și instructorul ei este o legătură cu totul specială; de fapt, Tasha a fost achiziționată chiar de către domnul Paraschiv, din fonduri proprii, iar ulterior a fost integrată în program cu sprijinul Șefului Poliției Române, domnul chestor Petre Tobă.

Din 12-13 ani de viață, activitatea profesională a unui câine polițist se desfășoară timp de 7-8 ani sau… până își pierde interesul. La cât de vioaie și implicată e Tasha, putem prevedea pentru ea o carieră strălucită! Și îndelungată!

Nata are patru ani și jumătate și este tot un câine ciobănesc, de data aceasta german, care lucrează la Poliția de Frontieră. A fost preluată de la Centrul Chinologic Sibiu pe când avea patru luni. Până la vârsta de un an i s-au realizat atașamentul și preinstructajul, iar până la un an și jumătate a primit şi antrenamentul de specialitate din partea conductorului ei, Agent Șef Principal Constantin Mucenic, şi din partea instructorilor centrului chinologic, care au lucrat împreună. Principiile de bază, însuşite la centrul chinologic, sunt apoi dezvoltate şi perfecţionate de instructor, ne-a mai povestit colegul de la Poliţia de Frontieră.     

La fel ca Tasha, Nata este specializată tot pe control şi depistare droguri şi lucrează tot la program de tură. Este foarte ataşată de conductorul ei, de lângă care nu se lasă deloc convinsă să se îndepărteze pentru o mică plimbare. Suntem prevenite în această privinţă şi, pentru a ne convinge, domnul Mucenic o îndeamnă pe Nata să plece împreună cu colega mea. Degeaba! Nata nu se clinteşte din loc!

Am mai aflat de la colegul nostru că instructorii şi căţeii trec printr-o evaluare anuală, în urma căreia primii îşi iau atestarea, iar cei din urmă sunt evaluaţi pe categoria de care aparţin. Estimarea perioadei de activitate a unui câine poliţist indică tot aproximativ şapte ani.

Vizita noastră în zona de benzi bagaje se apropie de final. Semnalul sonor de la banda doi indică momentul sosirii bagajelor de la ultima cursa aterizată. Înainte ca mintea mea să contureze acest gând, observ cum Nata ciuleşte urechile, devenind atentă. Deh, reacţiile ei sunt mai rapide!

Şi Serviciul Vamal foloseşte aportul câinilor special antrenaţi în activitatea sa, doar că, în ziua vizitei noastre, căţeii lor erau plecaţi la antrenament, aşa că a rămas să povestim despre ei într-un episod viitor. 

Zonele prin care trec bagajele - plecări, sosiri şi tranzit, zona industrială - mărfuri, cargo, parcările auto, chiar şi spaţiul de lângă aeronavă sunt toate acoperite şi asigurate de colegii noştri de la Poliţia Transporturi, Vamă şi Poliţia de Frontieră, împreună cu colaboratorii lor patrupezi, care supraveghează cu vigilenţă desfăşurarea activităţilor de pe aeroport.

Ancuţa Gălice