+ -

Terminarea lucrărilor de modernizare la Pista nr. 2

Vineri, 19 februarie 2021, la Aeroportul Internațional Henri Coandă București a fost redeschisă traficului aerian pista nr. 2, ca urmare a finalizării și recepționării lucrărilor la obiectivul de investiții ”Modernizare a pistei 08L-26R și resistematizarea zonei de siguranță aferente (inclusiv la căile de rulare N, W, V, O)”.

La eveniment au participat Viceprim-ministrul României - Dan Barna, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii – Cătălin Drulă, precum și reprezentanți ai constructorului și ai altor entități din domeniul aeronautic.

“Recepția lucrărilor de la Pista 2, care de astăzi este una dintre cele mai moderne din Europa, constituie un avantaj important în restabilirea unui nivel ridicat al  traficului aerian către București, trafic puternic afectat în prezent de pandemia de CoVid19. Mulțumesc atât constructorului, care a făcut eforturi deosebite pentru finalizarea în avans a lucrărilor, cât și colegilor mei de la CNAB care au urmărit și s-au implicat în buna derulare a acestor lucrări” a declarat, în cadrul conferinței de presă, Cosmin Peșteșan, Directorul General al CNAB.

Prin finalizarea acestor lucrări de reparații capitale și modernizare, capacitatea portantă PCN s-a ridicat de la 80 la 93 /R/D/W/T, iar capacitatea de procesare zboruri pentru această pistă a crescut cu 20%.

Lucrările de modernizare au vizat, printre altele, schimbarea dalelor de beton de pe suprafaţa de rulare, refacerea terasamentului și modernizarea 100% a sistemului de balizaj. În timpul lucrărilor au fost turnate peste 90.000 de tone de mixturi bituminoase și au fost refăcute         7.800 mc de dale de beton.

Lucrările de consultanță și de execuție, în valoare cumulată de aproximativ 127 milioane de lei, au fost efectuate de către S.C. PORR Construct SRL (antreprenor general) și de către SC CONSITRANS SRL (consultant), în baza unor contracte atribuite prin licitație publică. Lucrările de modernizare au fost finalizate în 5 luni de la începerea acestora și au o garanție de 73 de luni.

Precizăm că pista are o lungime de 3,5 km, lățimea de 60m, din care 45 m reprezintă suprafață portantă și acostamente de 7,5 m. A fost construită în 1987 și a beneficiat de o reparație capitală în 1997, până la actuala modernizare fiind derulate numai lucrări de mentenanță. 

Galerie foto

Achizitii Publice
Revista Airport News
Cookie Settings