+ -

100 de ani de la înfiinţarea companiei Franco-Române de navigaţie aeriană

Astăzi, 23 aprilie 2020, la Aeroportul Internațional București Băneasa – “Aurel Vlaicu”, a fost dezvelită o placă memorială, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființarea Companiei Franco–Române de Navigație Aeriană – CFRNA, prima companie internațională de transport aerian din Europa și din lume.
Placa a fost amplasată pe monumentul care marchează înființarea acestei companii aeriene, inaugurat la Aeroportul Băneasa în 1923, la un an de la deschiderea liniei aeriene internaționale Paris - București - Constantinopole și la trei ani de la înființarea CFRNA.
În intervenția sa, domnul Dragoș Preda, Secretar de Stat în Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, a transmis mesajul de mulțumire al domnului ministru Lucian Bode, adresat tuturor celor care au contribuit la realizarea evenimentului.
”De atunci, au trecut o sută de ani, timp în care transporturile și comunicațiile au cunoscut o tot mai amplă și accelerată dezvoltare, grație științei și inovațiilor tehnologice. Iată de ce avem datoria de a milita pentru găsirea de soluții eficiente care să permită, pe de o parte, un acces larg la beneficiile revoluției tehnologice, iar, pe de altă parte, menținerea unui echilibru al vieții. În cadrul acestui efort general, cooperarea între națiuni, între România și Franța, alături de celelalte state ale UE, dobândește o semnificație aparte. Iar tradițiile îndelungate, precum colaborarea aeronautică, reprezintă un argument fundamental”, a declarat domnul Dragoș Preda.
Reamintim că, la data de 23 aprilie 1920, se semna, la Paris, actul prin care era înființată Compania Franco – Română de Navigație Aeriană, ca rod al inițiativei României și Franței. CFRNA a operat zboruri comerciale de pasageri pe ruta Paris - Strasbourg - Nurnberg - Praga - Viena - Budapesta - Arad - Belgrad - București - Constantinopole.
Compania Franco – Română de Navigație Aeriană a stat la baza înființării ulterioare a companiilor AIR FRANCE și TAROM.
Având în vedere măsurile în vigoare impuse de pandemia COVID 19, evenimentul s-a desfășurat într-un cadru foarte restrâns. La eveniment au participat Dragoș Preda – Secretar de Stat în Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Florin Dimitrescu – Director General al Companiei Naționale Aeroporturi București, George Barbu – Director General al TAROM și Alexandru Bartoc – Președintele Fundației Culturale Bartoc.

Biroul de presă CNAB

Galerie foto

Galerie video

Achizitii Publice
Revista Airport News
Cookie Settings