+ -

CNAB demarează lucrările pentru explorarea apei geotermale din perimetrul Otopeni / Aeroportul Internațional Henri Coandă București

În urma obținerii la data de 20.06.2020 a ”Licenței de concesiune pentru explorarea apei geotermale din perimetrul Otopeni – Aeroport, jud. Ilfov”, Compania Națională Aeroporturi București va demara execuția lucrărilor aferente programului de explorare a apei geotermale din cele două foraje de adâncime aflate în perimetrul aeroportuar ce se pot utiliza în sistem de alimentare și de  injecție.

Prin punerea în exploatare a forajului de apă geotermală, actuala centrală termică 1 a  Aeroportului Internațional Henri Coandă București va fi înlocuită cu o centrală geotermală ce va asigura încălzirea, într-o primă etapă, a zonei tehnice aeroportuare.  

Lucrările de explorare care se vor executa în cadrul Programului de explorare a apei geotermale vizează: (1) lucrări de reabilitare a celor 2 foraje; (2) montarea conductei de reinjecție între cele 2 foraje si testarea hidrodinamică a acestora; (3) exploatarea experimentală a celor două foraje cu monitorizare zilnică (minim 3 luni); (4) recoltarea probelor și efectuarea analizelor apei geotermale; (5) lucrări de ecologizare și protecția mediului. Programul de explorare a apei geotermale se va derula pe o durată de 3 ani, valoarea acestuia cifrându-se la 3.765.301 lei.

Prin utilizarea energiei geotermale și implicit prin înlocuirea combustibililor fosili, CNAB contribuie la protejarea mediului înconjurător; în plus folosirea simultană a forajului de injecție a apei geotermale în rezervorul geotermal conduce la definirea acesteia ca sursa regenerabilă.

Reamintim că în partea de nord a Municipiului București și a judetului Ilfov există 24 de sonde asociate rezervorului geotermal Otopeni – București Nord (aflat pe un interval de adâncime cuprins între 1.800 și 3.200 m, cu o suprafață determinată până în prezent de 300 km pătrați, iar gradientul geotermal având o valoare cuprinsă între 2,8 – 3,4° Celsius/100m). Dintre acestea, 18 sonde sunt productive, fiind posibilă utilizarea acestora pentru producția sau reinjecția apei geotermale. Temperaturile obținute prin aceste foraje se încadrează între 58 și 84 de grade Celsius, iar debitele între 22 și 35 l/s. In perimetrul orașului Otopeni, apa geotermală extrasă poate atinge temperatura de 60 – 65° Celsius.

Achizitii Publice
Revista Airport News
Cookie Settings